lördag 4 augusti 2007

Ingen Deg - ingen kneg

Var ledig från slaveriet häromdagen och bakade mej en gammal klassiker med en ny framtoning.
Kanelbullar och mandelmassa bullar. (Degen är det samma)



Degen ca 40 st
1 paket jäst
5 dl mjölk
125 g smör
1-1½ dl socker
vetemjöl
lite lite salt
kardemumma

Fyllning
smör
kanel
socker
eller mandelmassa (350 g korv till en halv deg klump.)

Bakningen

Börja med att smula ner jästen i bunken du ska baka i, smält smöret i en kastrull , när det har smält ska du hälla i mjölken, se till att det är fingervarmt alltså c:a 37c grader. Detta är degspadet och funkar som energin för jästen att jäsa. Det ska inte vara varmare än fingret då finns det risk att jästen dör. Häll på över jästen och blanda ut så att det blir som en grå rinnig vätska, häll på sockret, kardemumman saltet och rör runt det. Efter det häller du på mjöl. Och du sa ha på så mycket mjöl att det blir som en blank deg som inte klibbar. Låt jäsa i 30 minuter ta upp deg klumpen dela dem i 2 bitar och baka ut dem på ett bord med mjöl. Oftast har dem blivit lite kladdig igen efter jäsningen, så knåda den lite till och sen tar du din kavel eller något annat runt och bakar ut degen med så den blir fyrkantig och platt. Därefter smörar du den som om det hade varit en smörgås, och häller på vilken fyllning du nu har valt. Riv mandelmassan över degen , eller häll på kanel och socker om vartannat så det blir en jämn yta över degen.

Rulla ihop degen till en lång korv och skär i vad du tycker är lagom tjocka bitar(men tänk på att bullarna ska jäsa 1 gång till så de blir oftast lite större.) lägg bitarna i bakformar och låt stå och jäsa i 30 minuter till. Efter det sätt in dem i ugnen i 5-8 minuter på 250C Grader.
Efter det är det bara att fylla ryggsäcken med allt för en lyckad kväll. smaklig kväll.

Inga kommentarer: